RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
19 jun
De invloed van gezond leven op je werk

Als je lekker in je vel zit, presteer je beter en ben je waarschijnlijk ook minder vaak ziek. ‘Lekker in je vel zitten’ heeft zowel met je fysieke als psychische welzijn te maken. Wist je bijvoorbeeld dat iemand die persoonlijk een compliment krijgt van een leidinggevende of collega, zich gelukkiger voelt, productiever is en ook nog eens meer plezier heeft in zijn of haar werk? 

Daarnaast is een deadline eens in de zoveel tijd geen ramp, maar kan je wel last van stress krijgen als je constant onder druk moeten werken. Als dit het geval is kan je voor je eigen gezondheid maar beter in deze website met vacatures op zoek gaan naar een functie met een iets lager tempo en minder deadlines.

Ook fysiek kan een gezonde levensstijl ervoor zorgen dat mensen beter werken en dit positiever ervaren. Maar waar kun je allemaal aan denken bij een gezond leven?

Beter concentratievermogen door goede voeding

 

In Westerse landen zoals Nederland is er 24 / 7 een overvloedig aanbod van (ongezond) eten. Dit heeft er intussen al voor gezorgd dat meer dan de helft van de mensen hier overgewicht heeft. Op korte termijn zorgt ongezonde voeding door minder concentratievermogen en een slechter humeur. Op lange termijn kunnen er allerlei fysieke risico’s ontstaan zoals hoge bloeddruk en last van je gewrichten. Neem vooral tussen de middag de tijd om te eten zodat je ook even van je werkplek weg bent, en maak een weloverwogen keuze uit het aanbod in de bedrijfskantine of neem brood, fruit of bijvoorbeeld shakes mee van huis.

Stress door te weinig slaap

De wetenschap is er nog steeds niet over uit is wat er zich precies in ons hoofd afspeelt tijdens de slaap en waar het voor dient. Wel is aangetoond dat mensen die te licht slapen of niet voldoende slaapuren maken, meer kans lopen op stress of een neerslachtig gevoel. Ook kunnen ze zich minder goed kunnen concentreren en kan het zelfs fysieke klachten veroorzaken. Bij de maatregelen voor een goede en voldoende nachtrust speelt verlichting een grote rol. Dim bijvoorbeeld 2 a 3 uur voor het slapengaan al de lichten zodat je bioritme je lichaam al voorbereidt op de slaap en gebruik geen elektronische apparatuur met fel licht zoals mobiele telefoons, e-readers, tablets of televisies meer. Een goed verduisterde slaapkamer helpt zowel om in slaap te komen als diep door te slapen. Slapeloosheid en stress vormen overigens een vicieuze cirkel

Productiever door een goede balans tussen werk en privé

De druk om altijd bereikbaar te zijn is groter geworden door nieuwe communicatiemiddelen, en veel mensen associëren aanzien en geluk met een hoog salaris. Deze twee factoren kunnen een goede balans tussen werk en privé verstoren, waardoor je je uiteindelijke juist minder goed kunt focussen en minder taken kunt afwerken. Wees eens eerlijk tegen jezelf: met welk salaris zou je minimaal gelukkig en zorgenvrij zou zijn in plaats van de lat steeds hoger te leggen? Vakantiedagen zijn er niet voor niets dus neem ze ook op, en bespreek daarnaast op je werk je individuele optimale werkweek en werktijden aangezien deze voor iedereen anders zijn. Maak tenslotte met anderen afspraken over je bereikbaarheid, dat je bereikbaar kúnt zijn hoeft namelijk niet te betekenen dat je het ook móet zijn.

Inspiratie door regelmatige beweging

 

Bij een gezond leven hoort tenslotte ook voldoende beweging. Ben je geen erg sportief persoon die regulier een sport beoefent, neem dan wel de fiets naar je werk (of in ieder geval een gedeelte van de reis), en neem de trap in plaats van de lift op kantoor. Voldoende beweging zorgt niet alleen voor het stretchen van spieren en smeren van gewrichten als je veel stil zit, maar kan ook de gedachtestroom in je hoofd stoppen of je juist op nieuwe ideeën brengen.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.