Sushi is best gezond, mits je het niet te vaak eet. Het bestanddeel dat het meeste discussie oproept is de rijst, die veel koolhydraten bevat. Er zijn heel veel soorten sushi gerechten, de een wat bekender dan de ander. Wij gingen op zoek naar tips om sushi nóg gezonder te maken. Woon je in de buurt van Den Bosch? Dan kun je ook heerlijke gezonde sushi in Den Bosch laten bezorgen. Woon je ergens anders, dan kun je met deze tips zelf je super gezonde sushi maaltijd samenstellen!
Tip 1: Quinoa
Wist je dat je de sushi rijst kunt vervangen voor quinoa? Quinoa wordt gezien als superfood en is gezonder dan rijst. De hapjes krijgen natuurlijk wel een iets andere smaak. Toch is de andere smaak niet storend en wordt deze vorm van sushi als erg lekker ervaren. Zo wordt je sushi nog net een slagje gezonder dan gewone sushi!
Tip 2: Omelet
Wil je weinig rijst eten, maar hou je ook niet zo van quinoa? Er zijn ook recepten waarbij de rijst in sommige hapjes wordt vervangen voor een dunne omelet. Dit gebeurt met name bij de hapjes die gerold worden, zoals sushi Maki. Omelet bevat nauwelijks koolhydraten en past dus in het koolhydraatarm dieet, terwijl gewone sushi daar niet in past.
Tip 3: Goede vis
De vis die je in de winkel en bij de visboer haalt, is lang niet altijd van goede kwaliteit. Het voordeel van de visboer is, dat je meestal wel even een klein stukje mag proeven en dat je het beter kunt zien. Vooral tonijn in een vis die snel slecht wordt. Je ziet dit soms aan de kleur, maar het is vooral de geur die je laat weten of de vis wel vers is.
Tip 4: Lekkere groentes
Bij de sushi kun je allerlei lekkere groentes gebruiken in de rolletjes. Komkommer wordt bijvoorbeeld erg veel gebruikt vanwege de frisse bite. Ook courgette, avocado, kikkererwten, beetgare boontjes en romaine sla kunnen goed gecombineerd worden. Zoek gewoon eens uit welke groenten jij lekker zou vinden in je sushi. Hoe meer groente, hoe gezonder de sushi!
Tip 5: Let op met sausen
De meest gebruikte saus bij het eten van sushi is sojasaus. Op zich prima natuurlijk, maar deze saus is wel bijzonder zout. Het is dan ook niet echt de ideale gezonde saus. Wanneer je sojasaus wilt gebruiken, moet je zorgen dat je de tijd ervoor of erna een poosje wat minder zout gebruikt. Wasabi is wel gezond, maar is erg pittig dus moet je daarmee oppassen. Sambal is niet alleen pittig, maar ook erg zout. Let goed op met je sausjes en probeer het gebruik te beperken om de sushi gezonder te maken.
Je kunt op verschillende manieren gezonde sushi maken. Het is vooral een kwestie van uitproberen wat gezonde en lekkere combinaties zijn. Sushi is sowieso al gezonder dan veel andere maaltijden, vanwege de verse vis die gebruikt wordt. Hierin zitten veel omega-3 en omega-6 vetzuren die helpen je cholesterolgehalte laag te houden. Daarom wordt wel geadviseerd om minstens 1x per maand een lekkere sushimaaltijd te maken. En met deze vijf tips maak je die zelfs nóg gezonder!