RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
13 nov
6 interieurtips die bijdragen aan je gezondheid

Wat veel mensen denken is dat je je huis puur aankleedt voor je eigen plezier. Je kiest tenslotte dingen uit die je zelf mooi of handig vindt. Maar, de inrichting van je interieur kan ook bijdragen je gezondheid. Onze geest wordt namelijk beïnvloedt door onze fysieke omgeving, bijvoorbeeld hoe ons huis is ingericht. Hoe doe je dat dan?
Dit zijn de tips hoe jij je interieur in kan richten zodat het bijdraagt aan je eigen gezondheid!

1.   Planten

De aanwezigheid van natuur in je huis heeft een positief effect op onze gezondheid. Door het zien van natuur, herstellen wij sneller van stress, zijn we meer ontspannen en lijkt het erop dat we zelfs sneller genezen als we ziek zijn. Het is daarom belangrijk dat er voldoende planten aanwezig zijn in je interieur. Luchtzuiverende planten produceren zuurstof én zorgen voor een schonere lucht in huis. In veel (slecht geventileerde) ruimtes bevinden zich microscopisch kleine stofdeeltjes (fijnstof) die schadelijk zijn voor de gezondheid. Wanneer de lucht in je huis ook nog eens droog is, adem je deze fijnstof sneller in. Dat kan ervoor zorgen dat je gezondheidsklachten krijgt. De beste luchtzuiverende planten zijn:

  • Kentiapalm
  • Sansevieria (vrouwentongen)
  • Spathiphyllum (lepelplant)

 plant

2.    Aanwezigheid van daglicht

Daglicht doet wonderen! Het beïnvloedt je gezondheid en je stemming positief, het geeft rust en ontspanning, ons gevoel van veiligheid en tevredenheid wordt positief beïnvloedt en daarnaast is het bewezen dat je tot wel 15% productiever bent in een ruimte met veel daglicht. Hoe meer daglicht je in je woning binnenlaat, hoe beter je je zult voelen.

3.    Gebruik lichte kleuren

Wanneer het voor jou niet mogelijk is om voldoende daglicht in je huis te laten komen, helpt het ook om veel lichte kleuren te gebruiken voor grote oppervlaktes als muren, vloeren en plafonds. Deze weerkaatsen meer licht dan donkere oppervlaktes. Daarnaast kun je ook kiezen voor lichte meubels in je interieur, op pootjes, zodat er zoveel mogelijk vloeroppervlakte is. Dit zorgt weer voor een ruimtelijk effect. Lichte kleuren brengen rust in je hoofd en beïnvloeden je gezondheid positief

4.    Zorg dat je huis geordend is

Een slordig en rommelig huis kan, zonder het te beseffen, veel stress veroorzaken. Weinig mensen komen echt tot rust in een rommelig huis. Er is al genoeg drukte om ons heen, buiten en op het werk. Het helpt als je thuiskomt in een rustige en vredige omgeving. Leer jezelf daarom aan om elke dag voordat je naar je werk gaat of als je ‘s avonds naar bed gaat even de troep die je die dag gemaakt hebt op te ruimen. Dit scheelt je op den duur een hoop ergernis als je huis weer opgeruimd is. Een opgeruimd huis is namelijk een opgeruimd hoofd.

plant1

5.    Let op de temperatuur

Vooral in de winter verlangen we naar het wegkruipen onder een heerlijk warme deken en zetten we het liefst de verwarming lekker hoog. Toch blijkt het dat je gezonder bezig bent als je het jezelf niet zo comfortabel maakt. Je metabolisme werkt namelijk beter als je in een koude kamer slaapt. Zorg er dus voor dat er genoeg frisse lucht in je huis komt en zet de verwarming wat lager.

6.    Maak het persoonlijk

Het is belangrijk dat je je thuis voelt in je eigen huis. Wanneer je je thuis voelt ervaar je minder stress en dat bevordert de gezondheid. Het is daarom belangrijk om je interieur gezellig in te richten en te zorgen voor een prettige uitstraling. Persoonlijke details in je interieur kunnen hieraan bijdragen. Bijvoorbeeld:

  • Quotes: Quotes geven vaak weer waardoor je wordt geïnspireerd, waar je van houdt, waar je voor staat of wat voor herinnering je koestert.  Quotes laten echt iets van jou zien.
  • Foto op hout: Zoals we bij punt 1 al hebben gezegd, heeft de aanwezigheid van natuur in je huis een positief effect op ons welzijn. Wanneer je dit combineert met een bijzondere persoonlijke herinnering en dit ophangt als wanddecoratie, heb je 2 positieve effecten in 1. Druk je meest dierbare foto op vurenhout af en je kunt deze nog jaren bewonderen!
  • Letterbakken: Een letterbak is een ideale manier om eenvoudig meerdere accessoires bij elkaar tentoon te stellen. Vul de bak met fotolijstjes, kaarsjes, kleine plantjes, beeldjes of bijvoorbeeld leuke souvenirs die je gekocht hebt op vakantie.

Dit zijn slechts 3 voorbeelden van hoe jij je interieur persoonlijk kunt maken. Er zijn nog veel meer manieren en soorten wanddecoratie die je kan gebruiken (voor wat inspiratie check Vergelijk Canvas). Wees creatief en creëer een sfeervolle omgeving die écht bij jou past en waar jij je prettig bij voelt.

Ben jij nu ook van plan om je interieur aan te passen om gezonder te gaan leven? Een gezonder leven begint namelijk bij…  je huis!

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.