RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
27 mrt
Hoe gezond is jouw woning?

Een vies huis is een stuk minder gezond dan een schone woning. Je hoeft echt niet alles volledig 100% bacterievrij te poetsen, maar het moet natuurlijk wel gewoon schoon zijn. Wat zijn nu eigenlijk de meest vieze plekken in huis? En hoe schoon en gezond is jouw woning? 

De keuken

Een van de smerigste plekken in huis is de keuken. Veel mensen denken dat de afvalbak het vuilst is. Toch hangt dat sterk af van het design van de bak. Een pedaalemmer of afvalbak met sensor is een stuk schoner dan een vuilnisbak die je met de hand moet openen en sluiten. Na de vuilnisbak zijn de bekende gele doekjes het vuilst. Dat komt omdat ze vaak dagenlang vochtig in de keuken liggen, waardoor er veel bacteriën op groeien. Door regelmatig je doekjes en je afwaskwast te vervangen, wordt jouw keuken al een stuk schoner. 

De woonkamer

De vuilste plek van de woonkamer is de bank of jouw favoriete stoel. Met name stoffen meubels blijken vaak vies te zijn, alleen zie je dat niet. Regelmatig stofzuigen van de meubels helpt veel vuil te voorkomen. Meubels met stoffen bekleding die niet regelmatig worden gestofzuigd of uitgeklopt kunnen een broeihaard van huisstofmijt worden. Na deze meubels is de boekenkast vaak het ongezondst omdat zich daar veel stof ophoopt. 

De badkamer

De badkamer is natuurlijk een vochtige ruimte. Dat betekent automatisch dat er kans is op schimmelgroei. Niet zo fijn en al helemaal niet gezond! Zorg dus voor goede ventilatie en behandel schimmel zodra je het ziet. Hou de kastjes en badkamermeubels goed schoon zodat ook daar geen schimmels gaan groeien. Een goede plastic wasmand die regelmatig even wordt gepoetst is een stuk gezonder dan een stoffen wasmand. Want ook in een stoffen wasmand groeit al snel schimmel. Gek genoeg zijn natte washandjes, de gootsteen en de wasmand meestal ongezonder dan de wc-bril.

De slaapkamer

In de slaapkamer zijn er ook best veel ongezonde hoekjes. Met name het nachtkastje wordt in de meeste huishoudens niet vaak genoeg gepoetst. En hoewel er wel meestal onder het bed wordt gezogen, gebeurt stofzuigen achter het bed in moeilijke hoeken veel minder vaak. In de slaapkamer is stof vaak een probleem. Ook is er in veel huizen slechte ventilatie, waardoor de luchtkwaliteit slecht is. In een gezonde woning zijn de slaapkamer goed geventileerd middels ramen of ventilatieroosters.

Apparaten

We hebben de ergste ongezonde items voor het laatste bewaard. Elektrische apparaten blijken het smerigst en ongezondst van allemaal. Met name laptops, toetsenborden, tablets en smartphones zijn smerig. Op de gemiddelde wc-bril zitten zo’n 8 bacteriën per vierkante centimeter. Op een toetsenbord zijn het er gemiddeld 511 (!!) blijkt uit onderzoek. Wil je je woning gezond houden? Dan is het schoonhouden van je elektrische apparaten een absolute must!

Je woning is vaak ongezond op plaatsen die je niet direct verwacht. Je weet bijvoorbeeld best dat de wc regelmatig even gepoetst moet worden. Maar andere dingen lijken schoon en vallen in de praktijk toch tegen. Stof, schimmel en woekerende bacteriën zijn de grootste ongezonde factoren in huis. Door in elk geval op de bovenstaande punten even goed te focussen, wordt je woning meteen een stuk gezonder. Is jouw huis al schoon en gezond genoeg? Dan is het goed om te checken of ook je werkplek wel gezond is.

Tags:
0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.