RBNG Health & More

Blogs op het gebied van health en meer
04 feb
Boulimia: krijg terug controle over je eetgewoonten

Stoornissen in je eetgewoontes heeft verschillende oorzaken. Zo kan bijvoorbeeld boulimia een diepe psychische oorzaak hebben. Mensen met boulimia hebben het vaak heel moeilijk. Enerzijds heb je het moeilijk om je probleem onder ogen te zien. Anderzijds ondervind je vanwege je omgeving heel wat onbegrip. Maar er is goed nieuws! Hoe erg je ook aan boulimia lijdt, je kunt er vanaf raken mits de juiste begeleiding.

Ben ik verslaafd?

Boulimia is een aandoening waarbij je vaak heel grote hoeveelheden voedsel in een korte tijd eet. Het is sterker dan jezelf. Je weet ergens dat je niet goed bezig bent, maar de drang is zo groot dat je het telkens opnieuw doet. Je kunt het eigenlijk wel vergelijken met 'binge' drinken: plots veel te veel alcohol drinken. Bij boulimia krijg je het gevoel dat het je 'overkomt', dat je er zelf niet kan aan doen. Na het eten van deze hoeveelheden voedsel, voel je je schuldig en wil je van deze calorieën af. Dit uit zich in gewild overgeven, in perioden van vasten of in het gebruik van laxeermiddelen. We mogen gerust besluiten dat boulimia een vorm van verslaving is. Maar dit hoeft niet erger te klinken dan het is. Zoals gezegd: er is een uitweg.

Boulimia heeft gevolgen

Het dwangmatig overvloedig eten heeft ernstige gevolgen. Niet alleen lichamelijk lig je in de knoop. Ook je zelfbeeld en je zelfzekerheid staan op een laag pitje. Je krijgt moeilijkheden met je sociale contacten en je gezondheid. Je wordt als het ware een heel ander persoon, terwijl je dit zelf niet wilt. Maar nogmaals: er kan iets aan gedaan worden!

Laat je helpen

Vaak kun je het niet alleen aan. Laat je helpen door professionele begeleiders. Samen bekijken ze waar de oorzaken liggen en hoe jij je eetgedrag kunt veranderen. Er wordt op een positieve manier aandacht besteed aan je psychische welzijn en je krijgt inzichten in hoe je een gezond eetpatroon kunt ontwikkelen. Belangrijk is dat je in je eigen vertrouwde omgeving blijft en dus niet opgenomen wordt voor behandeling. Je krijgt praktische tips mee en je gaat terug normaal kunnen functioneren. Je leert de valkuilen kennen zodat je sterk staat op momenten dat 'het' je weer eens overvalt. Samen met je begeleiders krijg je terug zelfvertrouwen en komt je échte ik terug boven.

0 reacties

Laat een reactie achter
Je reactie is geplaatst.