Het leven biedt vaak vele hoogtepunten maar helaas ook meerdere dieptepunten. Tegenslagen zijn vaak relatief snel vergeten. Een echt dieptepunt zoals een scheiding, emigratie van een kind of overlijden van een dierbare, heeft meer tijd nodig om te verwerken. Het is van belang om dergelijke vervelende gebeurtenissen goed te verwerken. Een goed verwerkingsproces is van belang om te voorkomen dat je onnodig lang of heftig last houdt van de gebeurtenis. In dit artikel vind je handvaten bij een goede en praktische verwerking.
Neem voldoende tijd
Een rouwperiode kan vaak wel meerdere maanden duren. Na deze periode is de heftige gebeurtenis nog zeker niet vergeten maar vaak wel grotendeels verwerkt. Het heeft een plekje gekregen. Dit betekent echter niet dat het verdriet al veel minder is. Verdriet is iets natuurlijks en kan nog lang aanhouden.
Na een rouwperiode zal het verdriet echter meestal minder zichtbaar zijn in de vorm van bijvoorbeeld concentratieproblemen, minder eetlust of lichamelijke klachten. Het dagelijks leven kan weer meer worden opgepakt. Wordt er “niet voldoende” gerouwd, dan kunnen dergelijke klachten toch langer aanhouden. Door het dagelijkse drukke leven is er niet altijd genoeg tijd om goed te rouwen. Er wordt toch geadviseerd om voldoende tijd voor jezelf en je verdriet te nemen. Zeg bijvoorbeeld tijdelijk bezigheden even af of ga tijdelijk wat minder werken.
Zorg voor ontspanning
Na een heftige gebeurtenis zoals een overlijden heb je meestal weinig zin om dingen te gaan ondernemen. Echter is afleiding wel goed voor je mentale (en fysieke) gezondheid. Het kan bijvoorbeeld verstandig zijn om te gaan wandelen, fietsen of andere sporten te gaan doen. Hierdoor krijg je wat positiever gevoel. Ook zorgt het even voor afleiding.
Praten geeft lucht
Door te praten over wat er is gebeurd, ontstaat vaak een vorm van opluchting. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat praten over vervelende gebeurtenissen meestal voor opluchting en verwerking zorgt. Wees daarbij niet bang om eerlijk en open te praten over je verdriet en angsten. Met name mannen staan er om bekend dat praten over gevoelige of emotionele onderwerpen lastig kan zijn. Vaak blijft het gesprek vrij oppervlakkig. Hier bereik je echter minder resultaat mee.
Probeer het als gesprekspartner niet te forceren maar probeer wel rustig uit te leggen dat een goed gesprek belangrijk kan zijn. Ook kan het moment van belang zijn. Een rustig moment met weinig afleiding is meestal het meest geschikt. Bijvoorbeeld ’s avonds op de bank of tijdens een wandeling.
Houd de overledene “dichtbij”
Het kan fijn zijn om iets van de overleden dierbare dichtbij je te houden. Zo kan je gevoelsmatig minder het gevoel hebben dat je er alleen voor staat en dat de persoon ver weg is. Dit kan je helpen tijdens het rouwproces maar ook tijdens moeilijke momenten zoals een examen of presentatie. Een ashanger kan hierbij uitkomst binnen. Dit zijn gedenksieraden waar een herinnering aan toegevoegd kan worden. Het gaat daarbij om een kleine symbolische hoeveelheid as of bijvoorbeeld een haarlokje. Ashangers zijn te koop in vele soorten en materialen.
Creëer een fysieke gedenkplek
Na een overlijden kan je helaas niet meer terug naar de overleden dierbare. Maar uiteraard zou je graag toch nog dichtbij hem of haar willen zijn. Een fysieke gedenkplek kan je iets helpen met dit gevoel. Dankzij bijvoorbeeld een asbeeldje, kan je een gedenkplek in huis creëren. Aan het gedenkbeeldje kan je wat as toevoegen. Ook kan je kiezen om rond het gedenkbeeldje persoonlijke spullen te leggen. Zoals bijvoorbeeld een horloge, bril, trouwring of een foto. Ook kan je een kaarsje branden naast het asbeeldje.
Door de spulletjes en/of een beetje as van de overledene, kan dit de plek worden waar hij of zij gevoelsmatig nog het meeste is. Een fijne plek voor het verwerkingsproces. Ook laat een dergelijk plekje zien dat je hem of haar zeker nog niet bent vergeten. Tegenwoordig kan je kiezen voor vele soorten asbeeldjes. Vaak zie je niet de functie als urnbeeldje, waardoor je op een subtiele manier kan gedenken.
Via de volgende link vind je vele soorten voorbeelden: asbeeldjes te koop.